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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  28/11/2014
Data da última atualização:  05/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AOYAGI, L. N.; LOPES-CAITAR, V. S.; CARVALHO, M. C. C. G. de; DARBEN, L. M.; POLIZEL-PODANOSQUI, A.; KUWAHARA, M. K.; NEPOMUCENO, A. L.; ABDELNOOR, R. V.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C.
Afiliação:  Luciano N. Aoyagi, UEL - UEM; VALÉRIA S. LOPES-CAITAR, UTFPR - UEL - EMBRAPA CNPSo; MAYRA C. C. G. de CARVALHO, UENP; LUANA M. DARBEN, UEM; ADRIANA POLIZEL-PODANOSQUI; MARCIA K. KUWAHARA; ALEXANDRE LIMA NEPOMUCENO, SRI; RICARDO VILELA ABDELNOOR, CNPSO; FRANCISMAR CORREA MARCELINO GUIMARA, CNPSO.
Título:  Genomic and transcriptomic characterization of the transcription factor family R2R3-MYB in soybean and its involvement in the resistance responses to Phakopsora pachyrhizi.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Plant Sciense, Limerick, v. 229, p. 32-42, Dec. 2014.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Myb genes constitute one of the largest transcription factor families in the plant kingdom. Soy-bean MYB transcription factors have been related to the plant response to biotic stresses. Their involvement in response to Phakopsora pachyrhizi infection has been reported by several transcrip-tional studies. Due to their apparently highly diverse functions, these genes are promising targets for developing crop varieties resistant to diseases. In the present study, the identi?cation and phy-logenetic analysis of the soybean R2R3-MYB (GmMYB) transcription factor family was performed and the expression pro?les of these genes under biotic stress were determined. GmMYBs were identi?ed from the soybean genome using bioinformatic tools, and their putative functions were determined based on the phylogenetic tree and classi?ed into subfamilies using guides AtMYBs describ-ing known functions. The transcriptional pro?les of GmMYBs upon infection with different pathogen were revealed by in vivo and in silico analyses. Selected target genes potentially involved in dis-ease responses were assessed by RT-qPCR after different times of inoculation with P. pachyrhizi using different genetic backgrounds related to resistance genes (Rpp2 and Rpp5). R2R3-MYB transcrip-tion factors related to lignin synthesis and genes responsive to chitin were signi?cantly induced in the resistant genotypes.
Palavras-Chave:  Biotic stresses.
Thesaurus Nal:  phylogeny.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO35547 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  26/07/2022
Data da última atualização:  26/07/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  MANFROI, V.; GUERRA, C. C.; RIZZON, L. A.; ROMBALDI, C. V.; FERRI, V.
Afiliação:  VITOR MANFROI, Universidade Federal do Rio Grande do Sul - UFRGS; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; LUIZ ANTENOR RIZZON, CNPUV; CESAR VALMOR ROMBALDI, Universidade Federal de Pelotas - UFPEL; VALDECIR FERRI, Universidade Federal de Pelotas - UFPEL.
Título:  Influência de taninos enológicos na qualidade de vinho tinto fino Cabernet Sauvignon.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 10.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 11.; SEMINÁRIO FRANCO-BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 2., 2005, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2005. p. 300.
Idioma:  Português
Conteúdo:  o RS é o maior produtor de vinhos do Brasil, com crescente aumento dos vinhos de qualidade superior, em especial tintos. Nesta perspectiva, vinhos tintos que, muitas vezes, não suportam e não melhoram com o envelhecimento, sendo trabalhados com o amplo espectro de alternativas enológicas disponíveis, como os taninos, podem resultar em produtos diferenciados.
Palavras-Chave:  Vinho Cabernet Sauvignon; Vinho tinto.
Thesagro:  Vinho.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144955/1/Manfroi-cbve-2005-p305.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV18890 - 1UPCRA - DD634.86632C749a
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